maanantai 21. marraskuuta 2022

TET-harjoittelija suosittelee: Sormuksen ritarit

J. R. R. Tolkien: Sormuksen ritarit (Taru sormusten herrasta 1)

Hanki kirjastosta:

Kansikuva: WSOY

Teksti: Isla Voutilainen

Esittelen ja vinkkaan nyt J.R.R. Tolkienin trilogian Taru Sormusten Herrasta ensimmäistä osaa: Sormuksen Ritareita (1954). Kirja on fantasiaa ja sijoittuu Keski-Maahan sen kolmannelle ajalle. Kirjassa seikkailee monia hahmoja eri kansoista. Mukana on niin haltioita, kääpiöitä kuin pieniä hobittejakin. Kirjan teemoina näkyvät hyvän ja pahan vastakkainasettelu sekä jokaisen kyky muuttaa asioiden kulkua. 

Tarinan alussa Hobitti eli sinne ja takaisin -kirjasta, jonka itsenäinen jatko-osa Taru Sormusten Herrasta on, tuttu Bilbo Reppuli jättää taikasormuksensa ottopojalleen Frodo Reppulille. Taikasormus paljastuu Sormusten Sormukseksi, jonka on takonut pahan palvelija, mahtava Sauron, joka kukistettiin haltioiden ja ihmisten viimeisen liiton aikana. Sormus jäi kuitenkin tuhoamatta, joten Sauronia ei tuhottu täydellisesti vaan Sauron on nyt nousemassa uudelleen ja ottamassa jalansijaa Keski-Maassa. 

Velho Gandalf saa Frodon lähtemään Sormuksineen kohti haltia Elrondin taloa, Rivendell. Frodon matkaan lähtee uskollinen Samvais Gamgi, Frodon puutarhuri. Hobittien matkaan liittyvät pian heidän ystävänsä Peregrin Tuk ja Meriadoc Rankkibuk. Vaikeuksien, vaarojen ja uusien liitolaisten kautta Frodo päätyy Rivendelliin, jossa viimein päätetään Sormuksen lopullisesta kohtalosta.  

Sormus päätetään tuhota. Ainut keino siihen on heittää se Tuomiovuoren tuliseen nieluun, jossa se taottiin. Tehtävää lähtee suorittamaan Sormuksen saattue. Saattueeseen kuuluu yhdeksän henkeä yhdeksää sormusaavetta vastaan. Sormusaaveet, eli nazgulit, ovat Sauronin pelkoa herättäviä palvelijoita, jotka olivat muinoin ihmisten suuria kuninkaita. Sormuksen saattue koostetaan eri kansoista ja se kuvastaakin Keski-Maan vapaiden kansojen liittoa Sauronin mustaa mahtia vastaan, jonka tuhoaminen on mahdollista ainoastaan luottamuksen ja yhteispelin voimin.    

Tarinan edetessä tunnelma tiivistyy ja Keski-Maan tapahtuman alkavat liukua kohti sotaa, joka ratkaisee koko Keski-Maan tulevaisuuden. Ehditäänkö Sormus tuhota ajoissa, vai kaatuko koko hanke mahdottomuuteensa? Hahmot kohtaavat Morian kaivoskuilujen pimeyden ja siellä vaanivan ikiaikaisen pahan, matkaavat virstakaupalla piilotellen, taistelevat Sauronin palvelijoita vastaan ja pohtivat kuumeisesti seuraavia siirtojaan.  

Tolkienin tarina on kokonaisuudessaan eritäin huoliteltu ja maailma on todentuntuinen, mikä mahdollistaa tarinaan uppoamisen helppouden. Kirjaan on kehitetty monia kieliä, niistä tunnetuimpana toki Tolkienin upeat haltiakielet, jotka ovat hämmästyttävän viimeisteltyjä ja toimivia. Myös maailma on särötön ja hahmot tuntuvat tuntevan maailmansa niin hyvin, että Keski-maa ja hahmot voisivat oikeasti olla olemassa. 

Voisin suositella kirjaa miltei jokaiselle. Kirja on klassikko ja siten myös yleissivistyksellisesti merkittävä teos. Toki teoksella on paksuutta, mutta tarina vie herkästi mukanaan ja on hyvä irtiotto arjesta. Monet hahmot ovat myös monisyisiä ja herkästi samaistuttavia, jonka ansiosta lukija voi löytää itsensä tarinan lukuisista henkilöistä yhä uudelleen elämänsä eri vaiheissa. Fantasiasta kiinnostuneille teos lienee fantasiakirjallisuuden kehittymisen kannalta kiinnostava; monet fantasiateoksethan ovat saaneet innoituksensa Tarusta Sormusten Herrasta. Ehkä Sormusten Herra valloittaa pian myös sinun sydämesi, niin kuin se on tehnyt jo vuosikymmeniä aina uusille lukijoille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

RAKASTUNUT HUVIPUISTO

Ella Paija: Soita minulle karusellin kelloa saatavana Kuopion kirjastossa               Keväällä huvipuisto herää talvihorroksesta.   Kau...