torstai 28. heinäkuuta 2022

KUUMETAUTI KUMMITTELEE

Gerđur Kristnỳ: Hautausmaa
saatavana Kuopion kirjastossa

 

  Eyja muuttaa vanhempiensa kanssa Reykjavíkissa uuteen kotiin, joka on paljon isompi kuin entinen asunto, mutta sijaitsee vanhan hautausmaan vieressä.  Eyjasta se on epämiellyttävää ja pelottavaa.  Eyjan isä on historian opettaja ja erityisen kiinnostunut espanjantaudista, joka riehui Islannissa ja koko Euroopassa vuoden 1918 paikkeilla.  Isä tietää, että hautausmaalle on haudattu espanjantaudin uhreja, ja koska hän suunnittelee kirjoittavansa kirjan siitä, hautausmaan läheisyys on hänestä pikemminkin innoittavaa kuin ahdistavaa.

  Lisäksi isä löytää antiikkikaupasta hienon nojatuolin, jonka arvelee olevan vähintään sadan vuoden takaa.  Tuoliin on kätketty nippu kirjeitä, jotka on päivätty vuonna 1918, mutta kuorissa ei ole vastaanottajan nimeä.  Eyja vaistoaa heti tuolissa jotakin pahantahtoista.

  Eyja joutuu aloittamaan uudessa koulussa, eikä ystävien saaminen ole helppoa.  Onneksi Éyja tapaa Sölvin, kivan pojan, joka ehkä on samassa koulussa ja ehkä asuu naapurikadulla – tai sitten ei.  Sölvistä on vaikea saada selvää.  Välillä Eyjasta tuntuu, että Sölvi ei niinkään ole kiinnostunut Eyjan seurasta kuin nojatuolin sisältä löytyneistä vanhoista kirjeistä.

  Sitten Eyjan pahat aavistukset käyvät toteen: isä sairastuu vakavasti, ja Eyja tietää kyllä, mistä sairaus on peräisin.  Menneisyydestä kurottava paha on paljastettava ja tuhottava.

   Hautausmaassa kauhun sekainen jännitys yhdistyy historian tapahtumiin.  Samantapainen idea ja tunnelma on Eva Franzin kirjoissa Osasto 23 ja Ruukin salaisuus, joten jos pidät Hautausmaasta, saatat pitää myös niistä, ja päinvastoin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

RAKASTUNUT HUVIPUISTO

Ella Paija: Soita minulle karusellin kelloa saatavana Kuopion kirjastossa               Keväällä huvipuisto herää talvihorroksesta.   Kau...