FEMINISMIN PERUSTEET
Chimamanda Ngozi Adichie :
Meidän kaikkien pitäisi olla feministejä
saatavana Kuopion kirjastossa
Adichie kirjoittaa tiiviisti ja selkeästi perusasioita feminismistä omien kokemustensa kautta. Syntyy sujuva ja viihdyttävä tarina, ei totinen palopuhe.
Adichie on nigerialaissyntyinen ja asunut pitkään Yhdysvalloissa, joten hänen kokemuksensa ovat peräisin näistä maista. Jotkut Adichien esiin tuomat asiat ovat suomalaiselle aika eksoottisia: Nigeriassa nainen ei voi mennä yksin ravintolaan, Suomessa voi, on voinut jo ainakin 1970-luvulta alkaen. Suomessa ei kai enää missään oleteta, että kaikki pariskunnan rahat ovat mieheltä peräisin. Nainen voi omistaa talon ja päästä silti naimisiin. Harva enää sanoo, että joku pääsee naimisiin. Naimisiin meneminen tai parisuhde ylipäätään ei enää ole elämän perimmäinen tarkoitus. Vai onko?
Miesten ja naisten erilaiset roolit ja käyttäytymismallit ovat kyllä arkipäivää meilläkin. Naiset ja tytöt alistuvat ja haluavat miellyttää, miehet ja pojat päsmäröivät enemmän tai vähemmän aggressiivisesti, haluavat - ja usein saavat - viimeisen sanan ja korkeimman aseman. Miehet laistavat kotitöistä ja naiset sallivat sen.
Mahtaako kirjan antama kuva kuitenkaan ihan vastata meikäläistä sukupuoliroolitilannetta? Meillä on jo saatu aikaan paljon sellaista, mikä Nigeriassa ja Yhdysvalloissa on vielä tekemättä, mutta toisaalta eriarvoistavia rakenteita on vielä vaikka kuinka paljon, ja niitä pitäisi paljastaa pikemminkin kuin kannustaa tyttöjä käyttämään korkokenkiä omaksi ilokseen.
Ulkonäkö ja pukeutuminen on kai tasa-arvon kannalta kuitenkin melko merkityksetön asia.
Kirja jaettiin kaikille Suomen yhdeksäsluokkalaisille vuonna 2017.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti